EAAGZAdC9XpnMBADiQV6H2POrOGlYuibdMwe6ZCsHnYdOY5sbuYxnu1Tak6ZBO2HEv5sKqN2oZA298vase0pKf2WftX4niklZCIofhIBbgrPj1WIASJouYFv9tlZCO4BZADBucGmN1nCIMZBWV8Mwm9phiOZAK0f8mDHdOHiPwgO9sdaRqXtpZBNPKOPEKl9JFTe04ZD
 

Alles achterlaten en opnieuw beginnen

Bijgewerkt: mrt 22


Moet je altijd maar je dromen volgen? Ook als je anderen daarmee pijn doet? Wij zijn Haike en Eva, moeder en dochter en schrijvers van 'Het Offer' en 'Grip'. Deze vragen spelen een belangrijke rol in ons hele leven. Wij hebben steeds moeilijke keuzes gemaakt: blijven of weggaan, loslaten of vasthouden?

Het begon met mij, Haike. Nee, eigenlijk begon het al veel eerder, bij mijn grootouders: alles achterlaten en opnieuw beginnen.

Moest ik mijn droom volgen om naar Frankrijk te verhuizen? Moest ik onze kinderen blootstellen aan een afscheid van familie en vrienden, aan een vreemde taal en vreemde gewoontes? Ik heb de pijn en het verdriet van mijn zoon en dochter gezien maar ook hun groei.

Maar toen ging het mis. Ons huwelijk strandde door een overdaad aan drank en een gebrek aan intimiteit. Financieel zaten we aan de grond en ik was depressief. En toen was daar die andere droom: therapeut worden. Daarvoor moest ik terug naar Nederland maar de kinderen wilden niet mee. Ik ging toch. Ik voelde me geamputeerd, ontzettend schuldig en tegelijkertijd was het mijn redding.


En daar was ik, Eva, dertien jaar. Verlaten door mijn moeder. Ik wist me geen raad. Na een paar jaar ging mijn broer ook terug naar Nederland. Weer twee jaar later deed ik hetzelfde. Ik liet mijn vader, vriend, vriendinnen en dieren in de steek in de hoop dat pap mij zou volgen. Net als de generaties voor mij, liet ik voor de tweede keer alles achter wat mij lief was en begon ik aan een nieuw bestaan. 


Nu hebben mam en ik onze verhalen opgeschreven. Nog een droom, maar dan van ons allebei. De geschiedenis is niet terug te draaien maar misschien kunnen we wel de cirkel doorbreken voor de volgende generaties. Het schrijven van 'Grip' en 'Het Offer' heeft ons geholpen de pijn te verwerken. Wij hopen ook dat ons spiegelboek mensen kan helpen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Dat ze begrip voor elkaar krijgen en hun pijn kunnen verwerken want als de pijn voorbij is, blijft de liefde over.


Haike Germann en Eva Schenk


Benieuwd naar het taboedoorbrekende spiegelboek Het Offer & Grip dat wij samen hebben geschreven? Kijk dan op de website www.hetoffer-grip.nl voor meer informatie of klik hier om het meteen te bestellen.