EAAGZAdC9XpnMBADiQV6H2POrOGlYuibdMwe6ZCsHnYdOY5sbuYxnu1Tak6ZBO2HEv5sKqN2oZA298vase0pKf2WftX4niklZCIofhIBbgrPj1WIASJouYFv9tlZCO4BZADBucGmN1nCIMZBWV8Mwm9phiOZAK0f8mDHdOHiPwgO9sdaRqXtpZBNPKOPEKl9JFTe04ZD
 

Help! Hoe herstel ik de band met mijn moeder?

Bijgewerkt: mrt 22Heb jij het contact met je moeder verbroken en denk je erover of je het toch weer wilt proberen? Alleen dat al is een liefdevolle gedachte. Waarom had je destijds die heftige beslissing ook alweer genomen?

Er bestaan tientallen redenen waarom je het contact met je moeder verbroken kunt hebben. Het kan zijn dat je je afgewezen voelde of dat ze geen tijd vrijmaakte voor je, of omdat ze je mishandelde, je negeerde, je verlaten heeft. Misschien heeft ze je niet beschermd tegen iets wat jou in gevaar bracht of koos ze voor haar partner in plaats van voor jou. Het kan ook zijn dat ze haar handen vol had aan zichzelf of aan een broertje of zusje waardoor jij niet werd gezien. Zo heeft iedere contactbreuk zijn eigen reden en oorzaak.


Het hoeft echter niet alleen aan je moeder te liggen. Het kan zijn dat jij dingen voor haar hebt ingevuld die niet kloppen. Heb je gecheckt of dat wat jij denkt ook echt zo is? Het kan zijn dat jij je eigen conclusies hebt getrokken vanuit een subjectieve werkelijkheid die al in je jeugd kan zijn ontstaan. Gevoelens dat je er niet mag zijn, dat je niet goed genoeg bent of dat je niets waard bent. Het vraagt diepgaand zelfonderzoek om erachter te komen hoe deze gevoelens zijn ontstaan. Het vraagt nog meer zelfonderzoek om ze ter discussie te stellen. Zijn jouw conclusies echt waar? Probeer hierin naar jezelf te kijken. Wat is jouw aandeel in jullie slechte band?

Waarschijnlijk zag je op dat moment geen andere mogelijkheid dan het contact te verbreken. Je had al van alles geprobeerd maar niets leidde tot het gewenste resultaat. Misschien was het zelfs de enige manier om jouw grens duidelijk te stellen: tot hier en niet verder.


Meestal is de breuk een grote schok voor je moeder. Het is maar zelden dat zij iets heeft van: ‘Prima, dan niet.’ Het kan gebeuren dat ze jouw keuze niet respecteert en zomaar voor je deur staat, verdrietig of juist vol verwijten. Of dat ze je blijft bellen en alleen maar sorry zegt zonder te begrijpen waarom jij dit hebt gedaan. Maar er zijn ook heel veel gevallen waarbij de moeder juist naar zichzelf en de situatie gaat kijken. Dat ze de breuk ziet als een eyeopener en aan de slag gaat met zichzelf.

Onvermijdelijk komt er een moment waarop je gaat heroverwegen of je het zo wilt laten of dat je het contact wilt herstellen. De een blijft bij het besluit om geen contact te hebben. De ander probeert het na verloop van tijd weer. Die periode is bij iedereen anders en kan van een paar dagen tot een aantal jaren duren.


Hoe bepaal je of je het contact wilt herstellen?


Ten eerste is het belangrijk om naar jezelf te kijken. Van waaruit heb je deze beslissing genomen en zou het kunnen zijn dat je heftiger hebt gereageerd dan nodig was? Wat is jouw aandeel in de slechte verstandhouding? Hoe zit het met je trots? Ervaar je het als een nederlaag als jij de eerste stap zou zetten? Hoe zit het met je eigen schaamte- en schuldgevoelens? Houden die je tegen om weer contact op te nemen?


Ten tweede kun je proberen om te achterhalen waartoe jouw keuze heeft geleid. Wat heeft je moeder ermee gedaan? Hier kun je achter komen door het te vragen aan iemand met wie jullie allebei contact hebben. Je kunt ook een bericht sturen met deze vraag en rustig het antwoord afwachten. Het kan zijn dat zij je al een mail heeft gestuurd waarin ze uitlegt wat het met haar heeft gedaan, hoe ze ermee om is gegaan en wat zij nu graag wil. Is dat het geval? Dan heeft zij de eerste stap al gezet. Is haar uitleg voor jou voldoende of heb je meer erkenning en begrip nodig?


Maar als je dan het contact wilt herstellen, hoe doe je dat dan?


Iemand moet de eerste stap zetten. Misschien hoop je dat je moeder dat doet, maar vanuit respect voor jou en haar eigen emoties kan het zijn dat ze dat niet doet. In dat geval ben jij degene die het initiatief moet nemen. Dan is het tijd voor actie. Schrijf je moeder een brief, pak de telefoon of ga bij haar langs. Waarschuw haar in dat laatste geval wel even van tevoren zodat ze zich een beetje kan voorbereiden. Het is niet zomaar een bezoekje.


En ja, dan zit je daar. Bij mama op de bank. En dan? Misschien vliegen jullie elkaar in de armen, misschien komt er een stortvloed aan excuses, of misschien is het meteen weer als vanouds. Het kan ook zijn dat jullie allebei niet weten wat je moet zeggen. Je kunt zelf beginnen met een simpele vraag: 'Hoe is het nu met je?' Je kunt ook iets over jezelf vertellen. Misschien is ook een excuus van jouw kant op zijn plaats.

Ga daarna iets meer de diepte in: ‘Wat vond je van mijn brief?’ ‘Herkende je iets van de reden waarom ik het contact verbrak?’ ‘Wat heb je ermee gedaan?’ ‘Hoe kunnen wij onze band herstellen en verbeteren?’ Stel open vragen, beantwoord die van haar open en eerlijk. Stel jezelf kwetsbaar op, dan kan zij dat ook doen. Laat merken wat jij wilt, waar jij behoefte aan hebt en hoe jij de toekomst voor je ziet. Laat het gesprek zijn gang gaan. Het hoeft niet in een keer perfect te zijn. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat jullie dichter bij elkaar komen. Het kan zelfs zo zijn dat het niet lukt, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Als jullie vastbesloten zijn dat jullie willen werken aan jullie relatie dan is het belangrijkste dat jullie investeren in elkaar. Ga op zoek naar iets wat jullie verbindt en wie weet ontstaat er iets wat je nooit had durven hopen, iets prachtigs. Je kunt net doen of het niet bestaat, maar of je elkaar nou ziet of niet, de band tussen moeder en kind is iets wat er gewoon is.


Eva Schenk & Haike Germann


Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op, dan kijken we wat wij voor jou kunnen betekenen.


Benieuwd naar het taboedoorbrekende spiegelboek Het Offer & Grip dat wij samen hebben geschreven? Kijk dan op de website www.hetoffer-grip.nl voor meer informatie of klik hier om het meteen te bestellen.