EAAGZAdC9XpnMBADiQV6H2POrOGlYuibdMwe6ZCsHnYdOY5sbuYxnu1Tak6ZBO2HEv5sKqN2oZA298vase0pKf2WftX4niklZCIofhIBbgrPj1WIASJouYFv9tlZCO4BZADBucGmN1nCIMZBWV8Mwm9phiOZAK0f8mDHdOHiPwgO9sdaRqXtpZBNPKOPEKl9JFTe04ZD
 

Kerstmis met Kintsugi

Bijgewerkt: mrt 22We waren gebroken. Toen ik vanuit Frankrijk terugging naar Nederland en de kinderen bij hun vader bleven, lagen we aan diggelen. Het leek alsof het nooit meer goed zou komen.

Jarenlang zijn we bezig geweest de scherven bij elkaar te zoeken. Ze waren alle kanten op gevlogen. Welke scherf bij wie hoorde, was soms moeilijk te zeggen. We sorteerden ze en keken of ze nog pasten. Als een puzzel die we compleet wilden maken. En ja, gelukkig, de stukken pasten nog en we begonnen ons weer te verbinden, met onszelf en met elkaar. Mijn dochter en ik schreven een boek, mijn zoon en ik maakten een roadtrip door de Verenigde Staten.


Gisteren op kerstavond kwam mijn zoon met een cadeau voor ons drieën: Het Japanse Kintsugi. Dit is een vorm van kunst om scherven van aardewerk te repareren. De breuklijnen worden met goud geverfd zodat de littekens zichtbaar blijven in plaats van ze te verbergen. Therapeutisch gezien is het een manier om emotionele wonden te helen en te laten zien dat je door alles wat je hebt meegemaakt juist groeit en sterker wordt.


Hij had drie kopjes gekocht. Twee ervan lagen in scherven lagen en één was nog heel. Die moesten Eva en ik kapot slaan. Verder had hij lijm en goudverf gekocht. Gezamenlijk zijn we begonnen om de stukken aan elkaar te lijmen. De breuklijnen verven we goud. Om onze littekens te laten zien en te eren.

Het gedicht wat mijn zoon erbij had geschreven is prachtig! Mooiste Kerst ever!


Kintsugi


Alles breekt een keer, verkruimelt

Daar staan natuurwetten voor

Alles wordt ook vies, beduimeld

Al staan daar geen wetten voor


Alles in dit universum wordt langzaam

Verbrijzeld tot eenzame chaos

Daar zitten we dan met een kop thee bij het raam

En zien, ’s winters, dat niets groeit in het bos


We zouden bijna het wonder van het leven vergeten:

Dat we tijdelijk het kille Heelal kunnen pareren

Op onze Aarde vol groei en geboortekreten

Weten we dat we alles kunnen repareren


Littekens, als goudaders door steen,

Glanzend geheimschrift in eigen talen

Wat verscheurd was, wordt sterker weer één

Breken en genezen zijn de mooiste verhalen


Ik hou van jullie


Haike Germann


Wij hopen dat jullie ook zulke fijne kerstdagen hebben. Wij wensen jullie een jaar waarin jullie in staat zijn om in jezelf en met elkaar jullie littekens goud te verven. Als eerbetoon aan de groei die de winst is van pijn. Hebben jullie daar hulp bij nodig, neem dan contact met ons op.


Benieuwd naar het taboedoorbrekende spiegelboek Het Offer & Grip dat wij samen hebben geschreven? Kijk dan op de website www.hetoffer-grip.nl voor meer informatie of klik hier om het meteen te bestellen.