EAAGZAdC9XpnMBADiQV6H2POrOGlYuibdMwe6ZCsHnYdOY5sbuYxnu1Tak6ZBO2HEv5sKqN2oZA298vase0pKf2WftX4niklZCIofhIBbgrPj1WIASJouYFv9tlZCO4BZADBucGmN1nCIMZBWV8Mwm9phiOZAK0f8mDHdOHiPwgO9sdaRqXtpZBNPKOPEKl9JFTe04ZD
 

Ontheemd, een familieverhaal

Bijgewerkt: mrt 22


Anne’s grootouders die in het Duitsland van de Tweede Wereldoorlog leefden, moesten al hun bezittingen achterlaten. Met de hele familie vluchtten ze voor de Russische strijdkrachten. Voor Fritz, Anne’s grootvader, was dat de tweede keer. Ook in de Eerste Wereldoorlog moest hij zijn thuis verlaten. Beide keren werd het deel van Duitsland waar ze woonden aan Polen toegewezen. Hun land bestond niet meer, de familie raakte ontworteld.

De vijf kinderen van Fritz en Gertrud moesten tijdens de vlucht hun ouders missen. Hun vader zat in krijgsgevangenschap en hun moeder was opgenomen in het ziekenhuis met een psychose. De kinderen wisten niet of ze hen ooit nog terug zouden zien.

Met dit verhaal begint ‘Het Offer’. In Anne en haar kinderen herhaalt de geschiedenis zich. Ze laten alles achter in Nederland en vertrekken naar Frankrijk. Zes jaar later worstelt Anne met depressies. Ze laat haar man en kinderen, Stijn en Nora, daar achter. Ze keert in haar eentje terug naar Nederland waar zij weer een nieuw bestaan opbouwt.

In ‘Grip’ lees je hoe dit doorwerkt op Nora. Ze begrijpt niet hoe haar moeder hen heeft kunnen verlaten. Ze probeert grip te krijgen op haar leven en haar emoties. Nora komt zo in de knoop met zichzelf dat ze wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. Ze heeft het gevoel dat het leven geen zin meer heeft.‘Grip’ en ‘Het Offer’ zijn aangrijpende verhalen die geschreven zijn om de trauma’s binnen de familie te verwerken en de banden te herstellen. Haike en Eva brengen hun verhalen naar buiten omdat ze het taboe op moeders die hun kinderen verlaten bespreekbaar willen maken en het taboe op psychische kwetsbaarheid willen doorbreken.

Haike Germann


Benieuwd naar het taboedoorbrekende spiegelboek Het Offer & Grip dat ik samen met mijn dochter heb geschreven? Kijk dan op de website www.hetoffer-grip.nl voor meer informatie of klik hier om het meteen te bestellen.