EAAGZAdC9XpnMBADiQV6H2POrOGlYuibdMwe6ZCsHnYdOY5sbuYxnu1Tak6ZBO2HEv5sKqN2oZA298vase0pKf2WftX4niklZCIofhIBbgrPj1WIASJouYFv9tlZCO4BZADBucGmN1nCIMZBWV8Mwm9phiOZAK0f8mDHdOHiPwgO9sdaRqXtpZBNPKOPEKl9JFTe04ZD
 

Pseudoniem: wil ik nog wel een masker?

Bijgewerkt: mrt 22Geregeld krijg ik de vraag waarom ik geen pseudoniem gebruik voor mijn boek ‘Grip’.

Eigenlijk was mijn eerste neiging om dat wel te doen. Ik vond het eng om mezelf bloot te geven, om mijn verhaal en trauma’s open te gooien en mij niet te verstoppen achter een andere naam. Ik had twijfels: wat nou als ik zou gaan solliciteren en zij mij eerst zouden googelen? Wat als iemand zichzelf herkent in mijn boek en dat niet leuk vindt? Of als de oordelen zo groot zijn dat ik mezelf niet meer zou durven te vertonen? En wat nou als ik niet eerlijk durf te zijn?


Deze vragen bleven rondspoken in mijn hoofd. Zo erg dat ik wilde afzien van het verder schrijven en uitgeven van ‘Grip’. Het was angst voor iets wat ik niet kon voorspellen. Angst voor een ramp. Daarnaast was mijn moeder vastbesloten ‘Het Offer’ onder haar eigen naam uit te brengen. Het zou dan niet lang duren voordat mensen mij zouden herkennen. En wat nou als ik later zou denken: had ik maar mijn eigen naam gebruikt.


Ik besloot het boek te schrijven: open, eerlijk, ongecensureerd. Ik gunde mezelf de tijd om later te besluiten wat ik zou doen. Naarmate mijn boek en dat van Haike vorm kregen, groeide het vertrouwen in mezelf. Voorzichtig ging ik open, als een schelp die heel lang dicht had gezeten. Ik wilde niet doorgaan met dat wat ik al zo lang deed, namelijk mezelf verschuilen achter iemand die ik niet was. Ik wilde eindelijk mezelf zijn.


Daarnaast besefte ik dat één van de missies van ‘Het Offer’ en ‘Grip’ het doorbreken van het taboe op psychische kwetsbaarheid is. Hoe zou ik dan een pseudoniem kunnen gebruiken? Juist dan zou ik het taboe in stand houden.


Het is tijd om eerlijk te zijn, om onze missie te volbrengen en mij niet langer te verbergen.

Het is tijd om uit mijn coconnetje te kruipen, de wijde wereld in. De vrijheid te omarmen.


Eva Schenk


Benieuwd naar het taboedoorbrekende spiegelboek Het Offer & Grip dat ik samen met mijn moeder heb geschreven? Kijk dan op de website www.hetoffer-grip.nl voor meer informatie of klik hier om het meteen te bestellen.