EAAGZAdC9XpnMBADiQV6H2POrOGlYuibdMwe6ZCsHnYdOY5sbuYxnu1Tak6ZBO2HEv5sKqN2oZA298vase0pKf2WftX4niklZCIofhIBbgrPj1WIASJouYFv9tlZCO4BZADBucGmN1nCIMZBWV8Mwm9phiOZAK0f8mDHdOHiPwgO9sdaRqXtpZBNPKOPEKl9JFTe04ZD
 

Recensie door Inge Rommes-Nonhebel, vertaalster Frans *****

Naamloos8_bewerkt.jpg

'Het Offer' en 'Grip': een 'spiegelboek' over een verstoorde moeder-dochter relatie.

In de waargebeurde romans ‘Het Offer’ en ‘Grip’ staat de relatie tussen Anne en Nora centraal; moeder en dochter. Maar ook verlating, migratie en psychische problemen spelen, door verschillende generaties heen, een grote rol.
Uniek is dat de lezer zelf kan kiezen met welk boek hij of zij begint. Ik ben begonnen met ‘Het Offer’. Het eerste deel hiervan is zeker van belang voor de rest van het verhaal. Het schetst een interessant beeld van het leven van een jong meisje (later de moeder van Anne) in het Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, en van de relatie die zij heeft met haar moeder. Deze terugblik naar het verleden is cruciaal om later in het boek de gevoelens en twijfels van Anne en Nora beter te kunnen begrijpen. Vervolgens vertellen Anne en Nora hun levensverhalen.

 

Omdat alle vrouwelijke hoofdpersonen in het boek, overgrootmoeder, oma, moeder en dochter, hun verhaal vanuit hun eigen oogpunt vertellen, krijg je niet alleen een goed beeld van de tijdsgeest waarin de verhalen spelen, maar

leer je ook te begrijpen waarom deze vrouwen zijn zoals ze zijn, wat hun gedachten en emoties zijn, evenals de redenen waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt.

Anne, de moeder van Stijn en Nora, verlaat haar kinderen, en laat hen achter in een ‘vreemd’ land. De lezer zal dit in eerste instantie niet kunnen begrijpen. Waarom doet zij dit? Naarmate de gebeurtenissen zich afspelen, wordt echter duidelijk wat Anne ertoe heeft aangezet om deze beslissing te nemen en gaandeweg zal de lezer ook begrip krijgen voor haar keuze.
Nora vertelt deels hetzelfde verhaal, vanuit een geheel ander perspectief. Tegelijkertijd laat Nora ons een kijkje nemen in het Franse plattelandsleven, in het leven op een Franse school en internaat. Naarmate het verhaal vordert, zal menigeen zich echter afvragen of het wel goed zal komen met deze inmiddels jonge vrouw, die in haar jonge leven al zoveel heeft meegemaakt en heeft moeten verwerken.  

Dit spiegelboek leest heel gemakkelijk, dat komt door de schrijfstijl en omdat er veel dialogen in voorkomen. Omdat de verhalen vanuit de gezichtspunten van Anne en Nora worden beschreven, krijg je een helder beeld van hun gevoelens, angsten, onzekerheden en kracht. Hierdoor zal de lezer zich gemakkelijker in hen kunnen inleven. De gebeurtenissen wisselen zich voortdurend af. Er komen veel flashbacks in voor, die zo zijn geschreven dat de overgang tussen het heden en het verleden soepel verloopt, waardoor je elke keer direct weer terug in het verhaal zit.
Zo beschrijft Anne de moeilijke relatie met haar moeder, haar schooltijd, 'foute’ vriendjes en de kennismaking met haar man. Maar ook vertelt zij over haar avonturen op de camping in Frankrijk, de appeltjesfabriek, haar Franse buurvrouw, en uiteraard over de moeizame relatie met haar dochter. Ze beschrijft het moment dat zij het moeilijke besluit neemt om terug te keren naar Nederland en haar passie te gaan volgen.
De lezer zal ook zeker begaan zijn met het lot van Nora: haar eenzaamheid, haar liefde voor dieren, haar vriendinnen, maar zal zich ook zeker verbazen over haar moed, kracht en volwassenheid. Opvallend en knap is de openheid waarmee Nora haar gedachten en emoties uit en zo haar psychische kwetsbaarheid toont.

Dit aangrijpende spiegelboek over Anne en Nora dat, ondanks de tragiek van de gebeurtenissen, niet gespeend is van humor, is dermate boeiend geschreven, dat je het boek gewoonweg niet naast je neer kunt leggen. Je wilt weten hoe het verder gaat. Zullen Anne en Nora voldoende van elkaar houden om hun band weer te kunnen herstellen?


De lezer zal zich in bepaalde situaties herkennen en zal zeker meeleven met de hoofdpersonen, en samen met Anne en Nora ook hun woede, angst en verdriet ervaren. Dit boek is herkenbaar voor veel vrouwen, voor moeders én dochters, en doorbreekt zeker het taboe op het hebben van psychische problemen.

Het Offer en Grip


Voor beide auteurs is dit spiegelboek hun debuut.
Moeder Haike Germann en dochter Eva Schenk hebben een verschillende schrijfstijl, deels te danken aan het leeftijdsverschil en het land waarin ze zijn opgegroeid, maar dit maakt dit spiegelboek juist zo interessant.
‘Het Offer’ en ‘Grip’ is zeker een aanrader om te lezen, en geheel op zijn plaats in ‘De Moeder de Vrouw’, het boekenweekthema van 2019!

Ik vind het een eer dat ik dit spiegelboek in het Frans mag vertalen.

Inge Rommes-Nonhebel, vertaalster Frans

Specificaties:

 

Titel: ‘Het Offer’ en ‘Grip’ (een tweeluik dat onder één kaft, als spiegelboek wordt uitgegeven).

Auteurs: Haike Germann (1962) en Eva Schenk (1993).

Uitgeverij: Paris Books.

Verschijningsdatum: 16 maart 2019

ISBN: 978-94-92883-45-2
NUR: 402
Genre: Waargebeurde verhalen.

Categorie: Literair, non-fictie.
Website: www.moederdochter.com