EAAGZAdC9XpnMBADiQV6H2POrOGlYuibdMwe6ZCsHnYdOY5sbuYxnu1Tak6ZBO2HEv5sKqN2oZA298vase0pKf2WftX4niklZCIofhIBbgrPj1WIASJouYFv9tlZCO4BZADBucGmN1nCIMZBWV8Mwm9phiOZAK0f8mDHdOHiPwgO9sdaRqXtpZBNPKOPEKl9JFTe04ZD
 

Zelf ook een recensie schrijven? 

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.

Wij zijn blij met alle recensies. Wil jij er ook een voor ons schrijven? Graag! Op deze manier help jij ons spiegelboek de wereld in en help jij geïnteresseerden om de keuze te maken het boek aan te schaffen. Je kunt de review plaatsen op onze Facebook pagina en op Bol.com. Daarnaast zijn reviews ook van harte welkom op websites zoals Goodreads en Hebban

Uiteraard is het ook mogelijk om ons jouw recensie te mailen. Dan plaatsen wij hem op de website. 

Benieuwd naar nog meer recensies? Kijk dan op onze Facebookpagina en op Bol.com.

Recensie door Hannie van Grol van In de Boekenkast, mei 2019

Naamloos8_bewerkt.jpg

Het Offer - Grip: Een aanrader ⭐⭐⭐⭐⭐

Dit spiegelboek leest als een trein. Van begin tot eind word je meegezogen in het verhaal en leef je mee met de hele familie. Zo zie je de familiaire belasting die doorgegeven wordt en dat hetzelfde patroon telkens opnieuw herhaald wordt, totdat de cirkel doorbroken wordt door trauma’s te verwerken en de confrontatie met de pijn aan te gaan.

De schrijfstijl is heel toegankelijk, er komen veel dialogen in voor waardoor je je goed in kunt leven in de personages. Door de twee kanten van het verhaal te lezen (zowel letterlijk als figuurlijk) krijg je een compleet en genuanceerd beeld van het gebeuren. Het is een meeslepend verhaal geworden over angsten, onzekerheden, eenzaamheid en kracht, dat blijft boeien en waarin je door wilt lezen, omdat je meeleeft met de hoofdpersonen. Het verhaal berust op waarheid, alleen zijn de namen gefingeerd. Iedere overeenkomst met bestaande personen berust daarom op toeval. Dit spiegelboek is een bijzonder boek dat hoop biedt voor iedereen die getraumatiseerd is in het verleden. Een aanrader!

Hannie van Grol, In de Boekenkast, mei 2019

Recensie door Dolf van Craanenburgh, emotief therapeut, mei 2019

Naamloos8_bewerkt.jpg

Het Offer - Grip: Al met al een bijzonder en prachtig project ⭐

Ik ben begonnen met het boek van Eva. Bij het gedicht waarmee zij haar boek opent moest ik een traantje wegpinken. Grip leest als een sneltrein, waarbij schok, ontroering en een diep respect voor de openbaringen, waarmee de auteur zich uiterst kwetsbaar opstelt, elkaar afwisselen.
Het Offer is enerzijds totaal anders geschreven, dat opent met een stuk familiegeschiedenis. Haike weet me met de eerste 2 hoofdstukken zodanig te boeien, dat ik daarna wil weten hoe het verder gaat en blijf lezen. Hoe meer de tijdlijn naar het heden verschuift, hoe voelbaarder deze auteur en de kwetsbaarheid van haar persoonlijke openbaringen worden. Ook Haike weet mij als lezer van tijd tot tijd te ontroeren met haar menselijkheid en de innerlijke strijd die ze beschrijft. 
Heel knap gedaan is de afstemming van de dialogen die in beide boeken terugkomen! Ik kon meeleven met de gebeurtenissen die door Eva levendig beschreven worden, terwijl Haike ze beschrijft vanuit de derde persoon: verteld door iemand die weet heeft van een bepaalde gebeurtenis, maar er niet zelf bij was. Al met al een bijzonder en prachtig project, dit boek!

Dolf van Craanenburgh, emotief therapeut, mei 2019

Recensie door Carlita van Rossum van Boeken en Leesclub De Perfecte Buren, mei 2019

Naamloos8_bewerkt.jpg

Het Offer - Grip: Een onderhoudend en eerlijk boek dat uitnodigt om verder te lezen 

 

Als lezer wordt je deelgenoot gemaakt van behoorlijk heftige gebeurtenissen in het leven van zowel Anne als Nora. Je voelt de onmacht die zij hebben ervaren om hun leven weer op de rit te krijgen, en tegelijkertijd ook de kracht van familiebanden; uiteindelijk willen ze beiden repareren wat gebroken is en zoeken  zij de aandacht die zij in hun jeugd hebben gemist. Dat er nu een boek is ontstaan waarin het verhaal van beide kanten wordt belicht, schept begrip en erkenning voor wat er is gebeurd, en daarmee vergeving. Heel mooi dat dit een gezamenlijk proces is geweest. En dapper dat de auteurs dit hebben willen delen met de buitenwereld. Ik vind dat beide auteurs een prettige schrijfstijl hebben; openhartig en to the point. Je merkt dat Anna zich wat meer beschouwend uit dan Nora. Dat kan te maken hebben met haar leeftijd of met het feit dat Nora nog niet zo lang geleden een terugval heeft gehad en daardoor misschien wat minder afstand heeft kunnen nemen van de gebeurtenissen.

Carlita van Rossum,  Boeken en Leesclub de Perfecte Buren, mei 2019

Recensie door Luna van de Leesdame, april 2019

11667253_828125700590517_261299777152122

Het Offer - Grip: Verfrissend en een eye-opener

 

Het is verfrissend en interessant om eens beide kanten van een waargebeurd verhaal te lezen. Ik begon zelf met ‘Grip’ en leefde helemaal mee met Nora. Ik las over haar onzekerheid, over hoe ze niks durfde te zeggen op de Franse school en hoe eenzaam ze zichzelf voelde in Frankrijk. De passages over de depressie en de zelfmoordpoging zijn heftig om te lezen, maar ook een eyeopener. Vaak hebben mensen geen idee wat er omgaat in iemand met een depressie, dus het is goed dat dit naar buiten komt.

Tijdens het lezen van ‘Grip’ heb je als lezer de neiging om een oordeel te vellen over Anne. Waarom liet ze haar kinderen toch achter in Frankrijk? Om haar beweegredenen te snappen hoef je alleen maar het boek om te draaien om haar kant van het verhaal te lezen. En dan begrijp je toch beter waarom Anne de dingen deed die ze deed. En Anne zelf is ook openhartig over haar keuzes en haar twijfels.

Beide dames hebben een prettige schrijfstijl, ze zijn openhartig en geven een goed beeld van de situatie. Eva’s kant vond ik het het meest aangrijpend. Maar Haike wist mij ook op een paar momenten flink te raken. Moeder en dochter houden veel van elkaar en dat lees je goed tussen de regels.

‘Het Offer’ en ‘Grip’ is een spiegelboek wat je dus om kunt draaien. Het maakt niet uit met welk boek je begint. Het is bijzonder om dezelfde situaties een boek later door andere ogen te bekijken. Dit voelde trouwens niet aan als herhaling, ik vond het juist verhelderend.

Daarbij kan het een interessant boek zijn als je in je naaste omgeving te maken hebt met depressies. Daarnaast draait dit boek ook om belangrijke keuzes in je leven, welke keuze maak je én hoeveel invloed heeft die keuze op je naaste omgeving?

Luna van de Leesdame, april 2019

Recensie door Michelle Shanti van Paris Books, maart 2019

logo-header.png

Het Offer en Grip: Buitengewoon goed en sfeervol beschreven

 

Het Offer en Grip zijn twee indringende romans samengevoegd in een spiegelboek. De romans zijn op waarheid gebaseerd en geschreven door een moeder en haar dochter die hun pijn en trauma's verwerken door samen aan dit unieke boek te werken. Daarmee geven zij niet alleen een positieve en inspirerende wending aan hun pijnlijke verleden, maar inspireren zij ook nog eens de lezer om het leven voluit in de ogen te kijken, hoe pijnlijk dat soms ook kan zijn.
Beide verhalen lijken in eerste instantie ver weg van de lezer te staan, maar door de open en kwetsbare manier van schrijven komen zowel de moeder als de dochter verrassend dichtbij. En zo wordt ieder op haar eigen unieke manier een heldin in haar eigen, buitengewoon goed en sfeervol geschreven, verhaal.

 

Michelle Shanti, uitgever bij Paris Books maart 2019

Recensie in het tijdschrift Spiegelbeeld, maart 2019

Spiegelbeeld maart 2019_bewerkt_bewerkt.

Het Offer en Grip - Interessante gelaagdheid

'Het Offer' en 'Grip' zijn de waargebeurde debuutromans van moeder Haike Germann en haar dochter Eva Schenk. 

Anne laat haar kinderen achter bij hun vader in Frankrijk. Welke impact heeft dit op hun onderlinge relaties? Het thema 'verlating' wordt in dit tweeluik vanuit de moeder, de dochter en vanuit de vorige generaties beschreven. Hierdoor ontstaat een interessante gelaagdheid waarbij de grenzen tussen dader en slachtoffer vervagen. Wat een schrijftalenten zijn deze auteurs! Hun verhalen zijn hartverscheurend en mateloos inspirerend. De woorden vlot, raak en pakkend zijn op beide boeken van toepassing, terwijl moeder en dochter toch een duidelijke persoonlijke stijl hebben.

Uitgeverij: Paris Books - ISBN 978 94 928 8345 2 - Prijs samen: € 24,95. Verschijningsdatum: 16 maart 2019. Website: www.moederdochter.com

Spiegelbeeld, maart 2019

Recensie door Inge Rommes-Nonhebel, vertaalster Frans, maart 2019 ⭐⭐⭐⭐⭐

Naamloos8_bewerkt.jpg

'Het Offer' en 'Grip': een 'spiegelboek' over een verstoorde moeder-dochter relatie

 

(...) Dit aangrijpende spiegelboek over Anne en Nora dat, ondanks de tragiek van de gebeurtenissen, niet gespeend is van humor, is dermate boeiend geschreven, dat je het boek gewoonweg niet naast je neer kunt leggen. Je wilt weten hoe het verder gaat. Zullen Anne en Nora voldoende van elkaar houden om hun band weer te kunnen herstellen?
De lezer zal zich in bepaalde situaties herkennen en zal zeker meeleven met de hoofdpersonen, en samen met Anne en Nora ook hun woede, angst en verdriet ervaren. Dit boek is herkenbaar voor veel vrouwen, voor moeders én dochters, en doorbreekt zeker het taboe op het hebben van psychische problemen. (...) 


(...) ‘Het Offer’ en ‘Grip’ is zeker een aanrader om te lezen, en geheel op zijn plaats in ‘De Moeder de Vrouw’, het boekenweekthema van 2019!

Ik vind het een eer dat ik dit spiegelboek in het Frans mag vertalen.

Inge Rommes-Nonhebel, vertaalster Frans